Brookmere Barns

As a part new-build and part barn conversion, Brookmere Barns will sit nestled in the heart of the Staffordshire Moorlands countryside.

Prior to the purchase of the site, Brookmere Barns had been previously used as a farmstead and the existing site included a two-storey detached dwelling with several agricultural buildings that, along with the dwelling, had fallen into disrepair. The clients appointed Arkhi to design a bespoke, high quality new development that will be an asset to the Moorlands and a home for themselves.

The proposed dwelling is set back away from the public highway to take advantage of the uninterrupted views of the surrounding Staffordshire countryside. Situating the dwelling away from the highway provides ample parking which serves as a buffer between the public road and private dwelling. Although a quiet country road, the vegetation bordering the highway to the south of the site screens most of the site from public view.

The existing dwelling and some outbuildings, beyond repair, will be carefully demolished and materials will be salvaged for later use in the restoration of the existing barn. In their place, the new Brookmere Barns will stand with three key elements: the existing barn to be converted, a new-build dwelling and a ‘link building’ bringing the two larger building masses together.

Due to the rural context of the site, innovative design and sustainability were key drivers of the project. Along with a ground source heat pump, SIPs will be used for the construction of the new build to reduce on-site waste and reduce the embodied carbon in comparison to traditional building materials and processes.

The site is also home to a variety of biodiversity including owls and bats. Careful provisions are being made to preserve the local biodiversity through tree surgery’s and enhancements to the existing habitats.

The proposed scheme will provide the clients with a secure and lifetime home that can adapt to facilitate their future needs. The proposal maximises the views of the Staffordshire countryside to the north and west of the site with living spaces orientated to take advantage of the scenery. The design incorporates traditional Staffordshire Moorlands style characteristics that aims to add to the overall quality of the area maintaining a strong sense of place.

Brookmere Barns is currently being reviewed by Staffordshire Moorland’s Local Planning Authority with the aim to secure Full Planning Consent as part of Stage 3 of the RIBA Plan of Work.

Work on site is scheduled to start in Spring 2020.