canyon edge

Contemporary New Build Home

Woore, Shropshire

Located within Shropshire countryside, this scheme is situated within a residential development of custom and self-build homes.

 

The construction of this new build dwelling will provide the clients with a low energy, lifetime home which can adapt to facilitate their future needs. It will incorporate level-threshold access, low energy strategies and a proposal that maximises the site’s characteristics - taking advantage of magnificent views to the southwest, and maximising natural light into the building, whilst minimising the prospect of overlooking from the adjoining potential sites.

 

The dwelling will be set out over two levels with open plan living space as well as self-contained living accommodation located on the ground floor, and the main bedrooms located on the first floor. All the main living spaces are situated to the south of the building to maximise natural light and views that the site has to offer. This also means the dwelling will benefit from the solar gains.

Plot4 - 001.jpg
Plot4 - 002.jpg

Externally, the red brick has been chosen to reflect the local vernacular and pay homage to the brick kilns that previously stood on the site.

 

The scheme draws on the use of traditional materials from the local context yet offers a contemporary level of comfort and design quality for aspirational modern living. It seeks to meet the special requirements of the owner, while retaining a modest scale and unobtrusive appearance.

 

Stage 3 – Spatial Coordination